Hvorfor angst kan være verre om morgenen

Tre kvinner forklarer hvorfor de føler seg mer engstelige tidligere på dagen.

AMBER, 28, leder for innholdsmarkedsføring

'Angst har alltid vært en del av livet mitt, men det var først da jeg flyttet til Sheffield da jeg var 24 at fastlegen min hjalp meg med å ta skritt for å håndtere min mental Helse . Jeg ble til slutt diagnostisert med depresjon og angstlidelse.Angsten min viser seg fysisk og mentalt. Jeg lider ofte av økt hjertefrekvens, skjelving og rask pust, som førte til å eskalere til angstanfall. Jeg sliter også med søvnløse netter og mørke dager, der jeg sliter med å forlate sengen min.

Når angsten min var som verst, var hjernen full av 'hva hvis' før jeg til og med kunne forlate inngangsdøren for å jobbe, og noen ganger har panikkanfall . Søvnløshet ville føre til endeløs selvspørsmål om ting jeg hadde sagt eller gjort, og hvilken effekt de skulle ha.Jeg ville ligge i en grop av mørkt spiral til klokka 08.00 og jeg trengte å dra på jobb, opptatt av angst og ikke kunne forlate sengen min. Engstelige morgener ødela arbeidsdagen min hvis jeg greide å dra på jobb. Jeg ville jobbe meg inn i en tilstand på pendlingen og tilbringe mesteparten av dagen på å prøve å roe meg ned slik at jeg kunne knuse meg gjennom oppgavelisten min. Min angst ville være enda verre om morgenen hvis jeg overanstrengte meg kvelden før, fra å ha for mange sosiale planer, en travel dag på jobben eller for mye å drikke.

SCIENCE FOTO BIBLIOTEKGetty Images

I løpet av en spesielt tøff tid, da jeg hadde familieproblemer, våknet jeg hver dag i tre måneder ikke i stand til å få pusten . I løpet av dagen måtte jeg stoppe for å puste, og det klarte jeg ofte ikke. Jeg gikk til en psykiater, og da jeg fortalte henne, informerte hun meg om at jeg bodde i en tilstand av panikk 24/7, som å ha et non-stop panikkanfall. Jeg mistet 20 kg på en måned og begynte å ta medisiner. Først fungerte ikke medisiner for meg, men så byttet jeg til noen som fungerte bedre.

Så hva hjelper meg? Vel, rutiner. Angst er å forutse det uventede, så å eliminere det uventede fra enhver situasjon hjelper. Angsten min vekker meg ikke lenger, men jeg føler det gjennom dagen når jeg tenker på hva jeg skal gjøre neste gang - eller gjør noe sosialt. Men rutinen min holder kveldene og morgenene jevne. Om morgenen våkner jeg og klapper katten min mens jeg henter e-post, så lager jeg kaffe, mater dyrene mine og begynner på huskelisten min. Jeg følger konsekvent listen og legger til oppgaver gjennom dagen. Om kvelden lager jeg alltid en kopp te, meditere , gjør 15 minutter med japansk praksis, og hør på en lydbok.Disse rutinene reduserer angsten min fordi jeg alltid vet hva jeg takler på forhånd. Hvis min erfaring høres ut som din, ikke diagnostiser deg selv eller prøv å takle det alene. Gå til en lege . Jeg skjønte ikke hvor annerledes livet kan være på medisiner som faktisk fungerer for meg. '

Nataliya er grunnleggeren av Styletomes.com .

LEANNE, 36, markedssjef og blogger

'Jeg ble diagnostisert med depresjon da jeg var 19 og led av min psykiske helse i tjueårene, til og med overdosering etter et vanskelig samlivsbrudd.

Angsten min manifesterer seg som en følelse i magen som bare ikke vil forsvinne. Det er ikke sult, eller å være dårlig. Det er som en dyp grop i magen. Jeg føler også at brystet er tett og blir kortpustet. Å sove er alltid et problem når hjernen min går i ubarmhjertig modus. Selv de minste tingene (for eksempel ikke å ha resirkuleringsposer) kan vippe meg over kanten og få meg til å føle meg maktesløs. Menstruasjonssyklusen min drenerer meg også og får mitt syn på livet til å endre seg ganske dramatisk i noen dager hver måned. Penger er trolig mitt største stress : Jeg føler aldri at jeg har nok, og i sin tur fortelle meg selv at de XX barna mine ikke har nok heller.

Angsten min er verst på Mandager . Jeg reflekterer over helgen og får meg til å føle meg skyldig for å ha spist eller drukket de 'gale' tingene, ikke er mer produktive og ikke trener så mye som jeg 'skulle' ha. Det er når jeg føler meg mest overveldet av alt jeg trenger å gjøre gjennom hele uken for bloggen min, deltidsjobben og familien. Så snart jeg kommer ut av sengen, føler jeg at jeg er på en tredemølle uten en stoppknapp.

'Så snart jeg kommer ut av sengen, føler jeg at jeg er på en tredemølle uten en' stopp-knapp '

Jeg har tre sønner, 14, 12 og fire år. Min eldste sønn er autistisk, og hvis jeg vet at han har noe på skolen eller i det sosiale livet som vil påvirke ham, vil det komme til meg om morgenen, og jeg vil bekymre meg for det hele dagen.

Hver natt, selv nå, jeg rør om 03:00 og en million ting løper gjennom hodet mitt . Å føle meg så engstelig om morgenen fikk meg til å føle at jeg satte meg opp for å mislykkes hver eneste dag. Jeg ville bli overbevist om at dagen ville holde et støt i veien, at noe ville gå galt. Selv om jeg hadde hatt det som kan betraktes som en 'perfekt dag' dagen før, ville en grå sky skynde seg over og forandre alt.

Ting er bedre nå, og jeg har lært noen mestringsstrategier: Jeg bruker Headspace app. Å ta ti minutter per dag for å bare fokusere, bringer meg virkelig tilbake til normaliteten. Jeg bruker også en app som heter Yoga Ettromsleilighet. Skånsom tøying og lytting til hvordan kroppen min føles, får meg til å føle meg så mye mer i tråd med meg selv. ''

Leanne blogger på Foreldres prøvelser og trengsler .


Hvordan håndtere angst, av Stephen Buckley, informasjonssjef i Mind

Hva er angst?

'Hva som får oss til å føle oss bekymret, varierer fra person til person,' sier Stephen. Angst er en normal reaksjon på en stressende situasjon, men hvis følelser varer lenge eller fortsetter å komme tilbake, kan du oppleve en angstlidelse. Angst og depresjon er vanlige og behandlingsbare, men det er best å snakke med fastlegen så snart du kan. '

Hva skal jeg gjøre hvis angst forstyrrer søvnen min?

“For noen mennesker er symptomene på angst kan føles sterkere om natten uten dagens vanlige forstyrrelser, 'råder Stephen. 'Det er ikke uvanlig at mennesker med angstlidelser våkner om natten og får et panikkanfall, noe som kan være veldig skummelt. Mange mennesker vil oppleve at de opplever andre fysiske symptomer som hodepine, knytter kjeve og sliper tennene om natten - som alle kan forstyrre søvnen vår . Hvis du sliter med å sove, kan du oppleve at din mentale helse blir verre som et resultat, og det kan bli et syklisk mønster. '

Men det er ting som kan hjelpe: 'Bare legg deg i seng når du er sliten, i stedet for på et bestemt tidspunkt,' fortsetter Stephen. 'Å slappe av før sengetid, for eksempel å ta et bad eller lese en bok, kan også være nyttig. Noen bruker meditasjonsteknikker som å fokusere på pusten. Teknologi kan også forhindre deg i å sove godt, så sørg for at du går bort fra skjermene minst en time før du vil sove. ”

Hvordan skal jeg håndtere angsten min?

“Det er forskjellige ting du kan gjøre for å håndtere angst , sier Stephen. 'Snakk med noen du stoler på om det som gjør deg engstelig. Hvis du opplever depresjon og angst, kan du dra nytte av en samtaleterapi, for eksempel kognitiv atferdsterapi, som er tilgjengelig på NHS. Snakk med fastlegen om behandlingsmuligheter så snart du kan.

'Hvis du ikke er i stand til å åpne opp for noen nær deg, kan du ringe en konfidensiell hjelpelinje som den som drives av samaritanene, Angst UK eller Mind's Infoline (åpen mandag-fredag, kl. 9-18). Pusteøvelser og annet avslapningsteknikker kan også være med på å håndtere angst. Å føre oversikt over hva som utløste angsten (for eksempel støy eller folkemengder) og hva som hjelper den til å passere (for eksempel å fokusere på å bremse pusten eller komme ut), kan også hjelpe deg med å forstå og få øye på mønstre tidlig. '

Mer, trening og diett begge kan begge påvirke mental helse. 'Fysisk aktivitet er gunstig for vår mentale helse ettersom den frigjør' feel good 'endorfiner og reduserer nivået av kortisol,' sier Stephen. 'Å spise regelmessig, holde blodsukkeret stabilt og holde seg hydrert og håndtere koffein kan bidra til å holde oss mentalt bra.'

For flere tips, besøk mind.org.uk

Liker du denne artikkelen? Registrer deg på vårt nyhetsbrev for å få flere artikler som dette levert rett i innboksen din.

MELDE DEG PÅ

Relatert historie